Bearplay följer med - Avsnitt 6

I detta avsnitt åker vi hem till Leif Fredriksson, han berättar lite om hans erfarenhet av vildsvin och hur jakten har utvecklats genom åren. Naturligtvis följer vi även med honom ut i vetefältet och förhindrar vildsvinsskador.

Vildsvinet har ett litet träffområde
- Det är viktigt att man blir medveten om var man har träffområdet och åker till skjutbanan och tränar, säger han. Många kan vara duktiga på banan men blir nervösa och skjuter dåligt när det gäller. Träffområdet på vildsvinet är litet och ligger i den undre delen av kroppen. Att man ska sikta så lågt medför också ofta att benen träffas vid skadeskjutningar.


- Det är viktigt att tänka sig för innan man skickar iväg ett skott, att veta hur anatomin ser ut och vara säker på att man kan ha en tränad eftersökshund tillgänglig inom loppet av två timmar. Eftersök ska alltid påbörjas, oavsett om det är två på natten eller två på dagen, säger han med eftertryck. Tillsammans med Björkviks jägargille har han varit med och tagit fram en träffbild som nu ska börja serietillverkas och som han uppmanar jägare att öva på.

Texten är hämtat från Skogsaktuellt i samband med ett föredrag, Föredraget om vildsvin hölls i Tensta bygdegård, den 10 mars 2005, genom Holmen Skog, distrikt Uppland.